Biesmeijer: ‘De natuur als partner zien’

De weerbaarheid van de bollenteelt verhogen en de milieulast verminderen? “Het kan door de natuur echt als partner te zien”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis Biodiversity Center.

“Bloembollenvelden staan gelijk aan het Nederlandse landschap en onze economie. Door de natuur echt als partner te zien – en de mogelijkheden van het natuurlijk kapitaal centraal te stellen – wordt de weerbaarheid positief beïnvloed en vermindert de milieulast. Daarmee blijven bollenvelden een duurzaam onderdeel van ons prachtige landschap en is ook onze toekomst bloemrijk.”

Natuurlijk kapitaal

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Op 9 maart van dit jaar sprak hij zijn oratie uit aan de Universiteit Leiden bij de aanvaarding van zijn leerstoel Natuurlijk Kapitaal. Biesmeijer leverde een bijdrage aan de totstandkoming van de visie Vitale Teelt 2030 op het gebied van Natuurlijk Kapitaal.

VITALE TEELT


Vitaleteelt.nl is een samenwerking van de Nederlandse bloembollensector. De website beschrijft de visie van de sector op een robuust teeltsysteem met 2030 als horizon. Kwaliteit en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden.