Bollenrevolutie 4.0

Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig topsector T&U onderzoeksprogramma waarin precisielandbouw en technologische ontwikkelingen zoals vision, robotica, AI en big data naar de praktijk van de kapitaalintensieve bollenteelt worden vertaald.

Precisielandbouw is één van de oplossingsrichtingen om tot een Vitale Teelt te komen. Daarnaast zijn er vele technologische ontwikkelingen op het gebied van vision, robotica, kunstmatige intelligentie en big data. In deze PPS werken onderzoekers op een praktische manier samen met de sector en mechanisatie bedrijven. Er is een viertal sporen waarmee naar verwachting de meeste impact wordt bereikt op economisch en milieutechnisch gebied: (1) op het veld, (2) in de schuur in de verwerking, (3) datamanagement en (4) demonstratiebedrijf. Ook wordt gekeken naar oplossing op het gebied van arbeid omdat het moeilijk is voldoende mensen te vinden om tijdens piekmomenten intensief werk te verrichten op het veld en in de schuur.

Periode: 2019 – 2022

Partners: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD.

Economic Board Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering.

VITALE TEELT


Vitaleteelt.nl is een samenwerking van de Nederlandse bloembollensector. De website beschrijft de visie van de sector op een robuust teeltsysteem met 2030 als horizon. Kwaliteit en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden. 

ut consectetur felis mattis odio neque. dapibus et, at mi, Sed vulputate,