Immink: ‘Levenscyclus bolgewassen verkorten’

De uitdagingen waar de sector voor staat vragen om een robuuste plant, optimaal aangepast aan steeds wisselende omgevingsfactoren. Dat stelt Professor Richard Immink die de komende vijf jaar onderzoek doet naar de reproductie en bloei van siergewassen.

Fundamentele kennis over de fysiologie en genetica van belangrijke eigenschappen, waaronder ziekteresistentie en vegetatieve vermeerdering, vormt volgens Immink de basis. “Om deze kennis te implementeren zal eerst technologie ontwikkeld moeten worden om de levenscyclus van bolgewassen substantieel te verkorten gedurende het veredelingsproces. Hier ligt de nadruk op in het huidige fundamentele onderzoek van mijn onderzoeksgroep.”

Bollenprofessor
Immink hield zich de afgelopen jaren al bezig met onderzoek in bolgewassen en kreeg zo de bijnaam ‘bollenprofessor’. Onder zijn leiding is onderzoek gedaan naar de bloei en vermeerdering van tulp en lelie. Dit gebeurde binnen de leerstoel ‘Fysiologie van Bloembollen’. Nu richt Immink zich als bijzonder hoogleraar bij Wageningen University & Research op de sierteelt in bredere zin.

Stimulflori en KAVB financieren
De leerstoel is mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van Stimuflori en de onderzoeksfondsen van de KAVB. In totaal hebben zij 250.000 euro bijeengebracht. De doelstelling van Stimuflori is het verlenen van (financiële) ondersteuning voor promotie en innovatie in de Nederlandse sierteeltsector.

VITALE TEELT


Vitaleteelt.nl is een samenwerking van de Nederlandse bloembollensector. De website beschrijft de visie van de sector op een robuust teeltsysteem met 2030 als horizon. Kwaliteit en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden.